H

Home made mondmaskers te krijg

In de volgende fase van de coronabestrijding zullen mondmaskers een grotere rol spelen. Je ziet ze ook nu al meer en meer op straat. Onze buurvrouw Marie-Thérèse was een van de vrijwilligers die in de vorige fase mondmaskers naaide voor het personeel van de zorg- en welzijnssector. Ze heeft nog een dertigtal mondmaskers klaarliggen, die ze nu aanbiedt aan de buren van de Frederik Lintsstraat. Ze is altijd bereid om nog meer maskers te maken. Stof heeft ze nog, maar het lint is op.

Wil jij ook een masker hebben? Stuur dan een mailtje naar corona@klimaatstraat.be en vergeet zeker niet je huisnummer te vermelden. De mondmaskers worden dan aan huis geleverd. Heb je toevallig nog lint liggen? Dan is dat heel welkom. Ook graag een mailtje op het bekende mailadres en we komen het pakje ophalen.

Deze stoffen mondmaskers werden vervaardigd volgens de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid. Zelfgemaakte maskers kunnen nuttig zijn, maar zijn geen professionele maskers. Ze verlagen de kans om iemand te besmetten en om zelf besmet te worden bij correct gebruik, en steeds in combinatie met de algemene veiligheidsvoorschriften van sociale afstand en hygiëne: handen wassen – hoesten/niezen in elleboog – papieren zakdoek gebruiken – 1,5 meter afstand respecteren – contacttijd beperken.

Hoe gebruik je de mondmaskers?

 • Was het masker voor het eerste gebruik op 60°C en strijk het vervolgens op 150°C. Indien je het masker na het wassen niet strijkt, dien je het op 90°C te wassen.
 • Was je handen vóór het aantrekken en na het uitdoen van een zelfgemaakt masker
 • Draag het masker steeds met dezelfde kant naar buiten.
 • Raak de binnenkant van het masker nooit aan.
 • Na maximum een dag dient een masker gewassen te worden. Start dus elke dag met een zuiver masker.
 • Het wordt aangeraden om in het mondmasker een filter aan te brengen, bijvoorbeeld een stuk koolstoffilter (dampkap) of een stuk van een stofzuigerzak (max 17 X 10 cm). Deze filter dient dagelijks vervangen te worden.
 • Draag het masker met de opening onderaan
 • Zorg dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en de kin. Je moet met mond en neus door het mondmasker ademen.
 • Vervang een masker dat nat aanvoelt of vuil is
 • De linten zijn lang genoeg zodat het masker vlot geknoopt en losgemaakt kan worden. Gebruik de uiteinden van de linten om het masker te manipuleren, zodat je handen zo ver mogelijk van je gezicht blijven. 
 • Raak bij het verwijderen van je masker de buitenkant niet aan.
 • Stop gebruikte mondmaskers in een uitwasbaar doosje of papieren omslag , nadat je ze hebt opgevouwen met de buitenkant naar binnen. Dit doe je wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent, en het mondmasker niet meteen kan wassen.
 • Was het mondmasker op 60°C en strijk het vervolgens op 150°C. Indien je het masker na het wassen niet strijkt, dien je het op 90°C te wassen.
 • Propere mondmaskers die je na het wassen niet onmiddellijk opnieuw gebruikt, bewaar je in plastiekfolie.
 • Was ook het doosje waarin je gebruikte maskers bewaart in afwachting van ze te wassen, dagelijks met water en zeep.

Huzarenstukje van Maakbar

Maakbar coördineerde de productie van 20 000 mondmaskers door Leuvense vrijwilligers. Dit huzarenstukje haalde zelfs de Italiaanstalige Zwitserse televisie, kijk maar:

Kan jij ook naaien en heb je zin om in te stappen in de volgende fase, die van de produktie van schorten? Laat dan iets horen op corona@klimaatstraat.be, dan brengen we je in contact met de coördinatoren van deze actie.

CategoriesNiet gecategoriseerd