Ze temperen het hitte-eiland effect van een stad in de zomer, zijn een kleine oase voor vogels en insecten, geven zuurstof en halen fijn stof uit de lucht. En vooral: ze fleuren onze straat op ! We zouden met de buurt in maart zoveel mogelijk nieuwe geveltuintjes willen realiseren. Wij zorgen voor de aanvraag, de aankoop van je plant én helpen bij de aanleg. Het kost jou niets ! Doe jij ook nog graag mee met onze GEVELTUINACTIE? Geef je naam dan nog snel door. Hieronder vind je meer info over de geveltuinactie.

Wij zorgen voor jouw geveltuin !

Een geveltuintje heeft, hoe klein ook, een grote impact op ons straatbeeld (groen, bloemen, kleur naast je deur) maar ook op onze leefomgeving (verkoeling, nuttige insecten, frisse lucht).

Een aantal buren heeft ondertussen een geveltuintje aangeplant. En er zijn nu al een 15tal geïnteresseerden om óók een geveltuin te maken. Maar we willen er graag nog veel meer in onze straat! Misschien wil je wel graag een geveltuin, maar ontbreekt het je aan tijd om een plant te kopen en het tuintje te realiseren? Geen probleem, wij zorgen voor (bijna) alles!

Onze geveltuinactie maakt deel uit van ons Kom-Op-Voor-Je-Wijkproject. Met de subsidies van de Klimaatstraat kopen we de planten, teelaarde en bevestigingsmateriaal (staaldraad en oogvijzen) aan. Voor de aanplanting zorgt de “geveltuinbrigade”: buren die dit vrijwillig voor jou komen doen.

Er bestaan tientallen geschikte plantsoorten voor een geveltuin. Op basis van enkele websites hebben we 12 goed gedijende planten geselecteerd. Je kan deze info hieronder downloaden. In deze info vind je ook informatie over hoe je de plant best leidt langs de gevel. Je kan uiteraard ook een andere plant kiezen.

Hoe gaat het in z’n werk?

 • Je kiest een plant uit de lijst (of een andere plant).
 • Je stuurt voor 15 februari een mailtje naar Katleen met:
  • Jouw naam, adres en telefoonnummer
  • De bevestiging dat je eigenaar bent van de woning (als je huurt, heb je een goedkeuring nodig van de eigenaar)
  • De keuze van de plant
  • De plaats waar je je geveltuin wilt (links of rechts van het raam)
  • De keuze voor staaldraad als bevestigingsmateriaal (je kan ook eigen bevestigingsmateriaal voorzien)
 • Wij doen voor jou de aanvraag.
 • Wij bestellen de planten en teelaarde.
 • De stad mailt jou de schriftelijke bevestiging dat je je geveltuintje mag aanleggen.
 • In maart (het mag niet meer vriezen) spreken we een werkweekend af waarin we met de vrijwillige geveltuinbrigade jouw geveltuintje komen aanleggen.
 • Als je een ander bevestigingsmateriaal kiest dan staaldraad, zorg je daar zelf voor. Dat kan ook later nog, na de aanplant.

Inspiratie nodig ? Kijk even op de website van de Stad Antwerpen of de brochure van de Stad Gent.

Wil je graag aansluiten bij de geveltuinbrigade ? Heb je nog vragen ?
Contacteer mij gerust !

Katleen

CategoriesNiet gecategoriseerd