V

Voedselteams: lekker eten van dichtbij.

Vind je kleinschalige, duurzame landbouw van de korte keten belangrijk? Maar heb je niet veel tijd om zelf je groenten te oogsten of langs te gaan bij een lokale bioboer/winkel?

Voedselteams is een vzw die de korte keten in Vlaanderen behartigt. Actieve gebruikers en producenten werken samen wat resulteert in de verkoop van duurzame, seizoensgebonden voeding van kleinschalige landbouwbedrijven en de uitbouw van de lokale economie. Je vindt een mooie beschrijving van waar Voedselteams voor staat op hun website.

Een voedselteam is een groep mensen die samen basisvoedsel aankopen bij lokale of regionale producenten en dat wekelijks laten leveren in een gemeenschappelijk depot. Via de webwinkel doe je bestellingen en betalingen. Er wordt wel wat engagement gevraagd; werking van het gemeenschappelijk depot, taakverdeling (onderhoud depot, opmaak van de facturen, regelmatig bestellen, lidgeld en teambijdrage).

Via de webwinkel doe je bestellingen en betalingen.

Je kan aansluiten bij een team in de buurt of zelf een team oprichten met een aantal buren (minstens 7-10 gezinnen, ook een depot voor de levering moet je zelf voorzien). Je krijgt er wel gezelligheid voor in de plaats (teamvergaderingen, babbeltje in het depot bij de wekelijkse levering, activiteiten met je team…).

Een paar jaar geleden bestond er in onze buurt een voedselteam, waar wij lid van waren. Het team moest stoppen toen het depot niet meer beschikbaar was. Misschien hebben voldoende buren zin om er terug mee te beginnen ? 

Meer info op www.voedselteams.be.

CategoriesVoeding