E

Een slim huis opbouwen: een nuttige investering?

Wij zijn een huishouden van vier: 2 volwassenen en 2 tieners. Regelmatig gebeurt het dat er in ons huis (kelder/gelijkvloers/1e verdiep/2e verdiep/speelzolder) één of meerdere lichten onnodig lang blijven branden… En dat tikt toch wel behoorlijk aan op de electriciteits-factuur, want wij houden van licht en hebben dus heel veel lampen.

10 jaar geleden, tijdens een grondige verbouwing, hebben we de zwaarst verbruikende lampen in de traphal al op een timer-zekering gezet (die slaat na een ingestelde tijd af, maar er moest dan wel een apart circuit voorzien worden in de zekeringenkast). 

Maar voor alle andere lampen in huis bleven we zoals iedereen een beroep doen op de bij ons niet altijd even sterk toegepaste discipline-maatregel ‘lichten uit als je de kamer verlaat’.

Met de opkomst van de slimme verlichting (Philips Hue, Ikea Smart, Kogeek, Trust, TPLink, …) leken zich nieuwe gemakkelijkheidsoplossingen annex besparings-opportuniteiten aan te dienen. Vooral de combinatie van ‘slimme’ bewegingssensoren gekoppeld aan individueel programmeerbare timers per ‘slimme’ lamp leken ons wel interessant.

En dus gingen we eind 2018 één en ander uittesten. Voor die slimme verlichting zochten we een oplossing die werkt met de Apple Homekit, aangezien het hele gezin een iPhone gebruikt en bijna alle systemen werken met smartphone-apps. 

In feite schieten er dan niet veel merken over: de meeste merken werken wel met Google Home/Android en/of Amazon Alexia, maar niet met het ‘privacy-strengere’ Apple Homekit… 

De meest voor de hand liggende keuze leek al snel de lampen van ‘Philips Hue’: overal te vinden, goeie reviews én het werkt ook met Apple HomeKit.

Maar de basisinvestering bleek niet mis: je moet eerst een aparte HUB kopen (de Hue Bridge, inmiddels verlaagd naar 50 euro) en die via een ethernet kabel op het thuis-wifi netwerk aansluiten (dus reken ook een extra netwerk-switch aan 25 euro). 

Je hebt minstens één losse Hue motion detector (50 euro) of Hue schakelaar (25 euro) nodig om je slimme Hue lampen (tussen de 25 en 100 euro per stuk)  te installeren. Dus die eerste lamp kost je al snel 150 euro.

Het installeren ging alleszins verrassend vlot: Hub aansluiten op de wifi, en dan de app installeren op de iPhone. De app detecteert de Hub en vanaf dan kan je in de app de lampen en schakelaars toevoegen, benoemen, en per kamer of verdieping sorteren.

Voor de technisch nieuwsgierigen: bij zowat alle merken communiceren de losse schakelaars én de lampen met de Hub via een Bluetooth-achtig protocol: Zigbee.

De HUB ‘praat’ via het wifi-netwerk dan weer met de apps die je installeert op je smartphone of tablet. De Philips HUB heeft zoals de meeste fabrikanten een eigen app, maar de HUB ‘praat’ ook rechtstreeks met de apple-Homekit app.

Na de eerste positieve testen ging het snel: intussen hebben we motion detectors in de inkomhall, de keuken en de kelder, en hebben we nagenoeg alle lampen in huis vervangen door slimme lampen. Eerst met Philips Hue, maar al snel hebben we een Ikea Smart Hub toegevoegd. Het Ikea-systeem is minder ‘fancy’, en de installatie van de individuele lampen gaat niet altijd even vlot, maar de Ikea lampen kosten tot 1/4e van de prijs van de Philips Hue-lampen en ze werken ook goed samen met de Apple HomeKit.

De meeste lampen zijn zodanig geprogrammeerd dat ze vanzelf uitgaan wanneer er geen beweging in de kamer is gedurende 10 minuten.

Eén groot nadeel van al die slimme lichten: je moet je bestaande schakelaars wegwerken of afplakken. Want je kan natuurlijk nog altijd je lichten bedienen met de klassieke schakelaar, maar dan weet je ‘slimme’ app al snel niet meer of een licht nu aan of uit staat. En dan werkt het natuurlijk niet… Als je dus nog ‘klassieke’ schakelaars wil gebruiken moet je de schakelaars van het gekozen systeem gebruiken. Bij ons dus de Philips Hue voor de Philips lampen, en de Ikea schakelaars voor de Ikea lampen.

We hebben ook 3 verschillende apps moeten installeren: de Philips Hue app, de Ikea Smart app, en de HomeKit app waar alle lichten samen te bedienen zijn. De drie apps door elkaar gebruiken kan ook wel verwarrend zijn…

Maar de hamvraag is natuurlijk of we nu daadwerkelijk meer energie besparen. Daarvoor is het nog wat vroeg. Ons electriciteitsverbruik is in elk geval al meerdere percenten gedaald dit jaar, maar dat komt deels omdat we nu ook slimme stekkers gebruiken (van Envato Eve en van jawel, Ikea) om de kleine schuilverbruikers zoals de audio-versterker, tv, digibox, computer… overdag uit te schakelen – via de Homekit app dus.

Voorlopig is de conclusie dat we de investering er (nog) niet uithalen, maar wel de indruk hebben dat we efficiënter en gerichter met ons lichtverbruik kunnen omgaan. 

En we hebben overal een zicht op welke lampen aan dan wel uit zijn, zowel thuis in de zetel als op kantoor of in de filmzaal. En we kunnen ze overal bedienen, thuis of op vakantie aan de andere kant van de wereld (zolang er wifi of 3G-gsm verbinding is). 

Daarnaast geven de (Philips) lampen met hun programmeerbare kleuren ook nieuwe decoratieve mogelijkheden en eindeloos speelplezier voor sommige bewoners. En dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Voor een vrij objectieve review van smart lights kan je hier vinden.

Hans.

CategoriesNiet gecategoriseerd