Een verhaal van samenhorigheid en creativiteit

(artikel van Leuven2030)

MAAKbar is in de eerste plaats een gereedschappenbib. Momenteel hebben ze zo’n 88 gereedschappen ter beschikking, die je voor amper 30 euro per jaar kan uitlenen. Als je bijvoorbeeld een gat in je muur nodig hebt, kan je er een boormachine lenen. Zo hoef je er zelf geen te kopen. MAAKbar kreeg middelen via een projectdossier bij Vlaanderen Circulair en draait op een zeer beperkt budget. Dit wil zeggen dat alle gereedschap komt van burgers die het thuis hadden liggen en niet of bijna niet gebruikten, van mensen die verhuizen naar een kleinere woning,… Dit ligt helemaal in lijn met MAAKbar’s visie van een circulaire economie: hoe meer hergebruik, hoe beter. De repairders bij MAAKbar herstellen en kijken alle gereedschappen op regelmatig basis na zodat ze steeds in topvorm zijn. Als de vraag naar een bepaald gereedschap toch erg groot is, kan er beslist worden het gereedschap nieuw aan te kopen. Zo kochten ze onlangs een industriële stofzuiger en een breekijzer aan. Alle beschikbare gereedschappen vind je overzichtelijk terug op hun website.

Naast het uitlenen van gereedschappen kan je bij MAAKbar ook terecht voor repair cafés voor kledij, elektrische apparaten, fietsen,… Een repair café is een evenement waar kledij, elektrische toestellen, fietsen,… worden hersteld door vrijwilligers tegen een vrijwillige bijdrage. Je kan gewoon binnenlopen zonder afspraak. Meestal behandelt een repair café één thema, bijvoorbeeld kledij, en duurt het een hele namiddag. Daarnaast is er bij MAAKbar een atelierruimte die door burgers en organisaties kan worden gebruikt om workshops te geven of om iets te (leren) herstellen. Wie zelf een creatief idee heeft voor een workshop en hiervoor de ruimte wil gebruiken, neemt gewoon contact op met MAAKbar. De huur van de ruimte kost slechts 25 euro. Als het idee wordt goedgekeurd, komt de workshop in de online agenda, de maandelijkse nieuwsbrief en wordt er een Facebookevent voor aangemaakt. Wie graag deelneemt, schrijft zich makkelijk in met een mailtje naar magda@maakbarleuven. Er waren intussen al workshops rond leren naaien, creatief vegetarisch koken, messen slijpen, het gebruik van een boormachine, het herstellen van sanitair en elektrische apparaten, tapijtjes weven, bijenwasdoekjes en zaadbommetjes maken,…

Je vindt bij MAAKbar nu ook een draaimolen met postkaarten (geef-en-neem), een plantenasiel, een bak voor wolrestjes,….

CategoriesConsumptie